Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Konzularno poslovanje /Potni list /

Potni list Republike Slovenije

Kdo lahko zaprosi za potni list in kje?
Moram za nov potni list osebno na generalni konzulat?
Kaj morate urediti preden lahko zaprosite za nov potni list?
Vpra┼íalnik 
Biometrija
Termin
Kaj morate prinesti s seboj

KDO LAHKO ZAPROSI ZA NOV POTNI LIST IN KJE?

Dr┼żavljani, ki v tujini stalno ali za─Źasno prebivajo, lahko vlogo za izdajo novega potnega lista vlo┼żijo pri diplomatsko-konzularnem predstavni┼ítvu v tujini. 

Republika Slovenija izdaja štiri vrste potnih listov:

1. Dr┼żavljanu, ki ┼íe ni dopolnil starosti treh let, se izda potni list z veljavnostjo treh let

2. Dr┼żavljanu staremu od treh do osemnajst let pa z veljavnostjo pet let

3. Polnoletni dr┼żavljan lahko dobi potni list z veljavnostjo deset let.

4. V izjemnih primerih, ko prstnih odtisov iz zdravstvenih razlogov ni mogo─Źe odvzeti ali je dr┼żavljan ve─Ź kot enkrat izgubil potni list, se izda potni list z veljavnostjo enega leta.

MORAM ZA NOV POTNI LIST OSEBNO NA GENERALNI KONZULAT?

Vloga za potni list mora biti zaradi identifikacije in odvzema prstnih odtisov vlo┼żena OSEBNO, in sicer le na generalnem konzulatu v Clevelandu, OH ali veleposlani┼ítvu v Washingtonu, DC.

Za nov potni list NI MOGO─îE zaprositi na konzulatih, ki jih vodijo ─Źastni konzuli.

Generalni konzulat organizira konzularne ure v mestih pod njihovo pristojnostjo: Chicago (Lemont) in ob─Źasno tudi v Milwaukeeju in Denverju. Ko se dolo─Źi to─Źen termin konzularnih ur se na spletni strani pod novicami in na Facebook strani objavijo natan─Źnej┼íe informacije.

KAJ MORA UREDITI PREDEN ZAPROSITE ZA NOV POTNI LIST?

Sprememba osebnega imena

─îe ste v ─Źasu veljavnosti potnega lista spremenili ime npr. s sklenitvijo zakonske zveze, morate pred izdajo novega potnega lista z novim imenom izvesti postopek naknadnega vpisa sklenitve zakonske zveze.

Ureditev stalnega naslova 

Pred vlogo za potni list morate prijaviti stalno ali za─Źasno prebivali┼í─Źa v tujini.

VPRAŠALNIK

Ko zaprosite za termin za vlo┼żitev vloge za nov potni list, po┼íljite na elektronski naslov veleposlani┼ítva tudi izpolnjen naslednji vpra┼íalnik, ki omogo─Źa preveritev obstoje─Źih podatkov v registru in ugotovitev, ali je potrebno njihovo dodatno urejanje.

BIOMETRIJA

Od leta 2009 Republika Slovenija izdaja biometri─Źne potne listine z biometrijo podobe obraza in dveh prstnih odtisov.

Uporaba posameznikovih biometri─Źnih lastnosti predstavlja najsodobnej┼íi trend uporabe sodobne tehnologije v boju pred ponarejanjem ali prenarejanjem dokumentov, predstavlja pa tudi pomemben korak v boju proti terorizmu.

Kontrola biometri─Źnih podatkov, zapisanih na ─Źipu se lahko izvaja izklju─Źno pri prehodu meje, in sicer s primerjavo biometri─Źnih zna─Źilnosti osebe, ki prehaja mejo, z biometri─Źnimi zna─Źilnostmi podobe obraza in prstnih odtisov, zapisanih na ─Źipu potnega lista.

Slovenska zakonodaja glede biometrije prstnih odtisov dolo─Źa:

- prstni odtisi se odvzamejo vsem, ki so starejši od 12. let;

- dr┼żavljanu se ob vlo┼żitvi vloge z elektronsko napravo (posebnim ─Źitalcem prstnih odtisov) odvzameta prstna odtisa levega in desnega kazalca. Iz zdravstvenih razlogov se lahko odvzame tudi prstni odtis drugega prsta (odtis sredinca, prstanca ali palca);

- ─Źe dr┼żavljanu zaradi zdravstvenih razlogov, ki so za─Źasne narave (npr. opekline, ureznine oz. druge po┼íkodbe, za katere se predvideva, da bodo pozdravljene v enem letu), ni mogo─Źe odvzeti prstnih odtisov, se mu izda potni list brez biometrije prstnih odtisov, vendar zgolj z veljavnostjo enega leta;

- ─Źe dr┼żavljanu zaradi zdravstvenih razlogov trajne narave (npr. oseba brez prstov ali s trajnimi po┼íkodbami prstov) ni mogo─Źe odvzeti prstnih odtisov, se mu izda potni list brez biometrije prstnih odtisov z normalno veljavnostjo;

- odvzeti prstni odtisi se v evidenci potnih listin ne hranijo; izbrišejo se po vpisu datuma prejema potnega lista.

TERMIN

Preko elektronske po┼íte na sloconsulate.cleveland(at)gov.si zaprosite za termin. Predlagajte dan in uro med uradnimi urami (torek, sreda, ─Źetrtek 9:00-12:00, sreda 14:00 ÔÇô 16:00).

V kolikor termin ne bo mogo─Źe potrditi, vam bomo ponudili drugega kolikor hitro mogo─Źe. Prosimo, da ob zaprosilu za termin po┼íljete izpolnjen vpra┼íalnik za pridobitev potnega lista.

KAJ MORATE PRINESTI S SEBOJ:

1. Stari potni list Republike Slovenije

─îe potnega lista RS nimate, predlo┼żite osebni dokument z barvno fotografijo in dokazilo o dr┼żavljanstvu Republike Slovenije.


2. Fotografija

eno fotografijo (prosimo natan─Źno poglejte prilo┼żena navodila in fotografa opozorite na zahteve!):

  ÔÇó obraz naj ne bi zajemal ve─Ź kot 70% fotografije (na vseh ┼ítirih straneh mora biti 3 do 5 mm praznega prostora od glave do roba

  ÔÇó slika je lahko ─Źrno-bela ali barvna, ozadje svetlorjavo ali svetlomodro

  ÔÇó oseba ne sme kazati zob

  ÔÇó glava poravnana, nos na sredini slike

  ÔÇó ostrina in kontrast sta pomembna

  ÔÇó obraz enakomerno osvetljen in brez senc

  ÔÇó za osebe, ki nosijo o─Źala (okvirji ne smejo prekrivati o─Źi, na o─Źalih ne sme biti vidnega odseva)

  ÔÇó pri otrocih se ne sme videti rok star┼íev ali igra─Ź (najbolje jih je slikati le┼że)

  ÔÇó pri svetlolasih oz. belolasih ljudeh je najbolj┼ía ─Źrno-bela slika.


3. Predpla─Źana kuverta s ┼ítevilko za sledenje

(npr. USPS, FedEx, UPS, idr.; ovojnica mora biti sledljiva, imeti t.i. tracking number) naslovljena od generalnega konzulata na va┼í naslov, v kolikor ┼żelite izdan potni list prejeti po po┼íti. 

Generalni konzulat ne prevzema odgovornosti za izgubljen potni list. ─îe ┼żelite potni list prejeti po po┼íti prosimo, da ob vlogi predlo┼żite tudi podpisano izjavo za po┼íiljanje PL po po┼íti.

V kolikor k vlogi ne prilo┼żite predpla─Źane po┼ítne kuverte, morate potni list prevzeti osebno na generalnem konzulatu. Brez izjem!


4. Konzularna taksa

Konzularno takso je mogo─Źe poravnati z denarnim nakazilom (Money Order), t.i. Cashier┬┤s Check ali Certified Check, ki naj se glasi na ┬╗Consulate General of Slovenia Cleveland┬ź ter gotovino. (OSEBNIH ─îEKOV IN KARTIC NE SPREJEMAMO!).

ČE ZA NOV POTNI LIST ZAPROŠATE NA KONZULARNIH URAH, PLAČILO SPREJEMAMO LE V OBLIKI DENARNEGA NAKAZILA ALI T.I. CASHIER´S CHECK ALI CERTIFIED CHECK (gotovine ne sprejemamo!).

Konzularna taksa trenutno znaša:

- 7 USD za vlogo za potni list

+


- 125 USD za PL z veljavnostjo 10. let ÔÇô za vse polnoletne osebe


- 80 USD za PL z veljavnostjo 5. let ÔÇô za osebe od 3 do 18 let starosti


- 59 USD za PL z veljavnostjo 3. let ÔÇô za osebe do 3 let starosti


- 47 USD za PL z veljavnostjo 1. leta ÔÇô v primeru izgube PL ve─Ź kot enkrat