Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Slovenska skupnost v ZDA /

Slovenska skupnost v ZDA

Slovenci so se mno┼żi─Źno naseljevali v ZDA ┼że v 19. stoletju in v prvih desetletjih 20. stoletja, nato pa je po letu 1945 sledil ┼íe nov val priseljencev. Od za─Źetka stoletja pa do danes se je podoba slovenske etni─Źne skupnosti precej spremenila. ┼áe v za─Źetku 20. stoletja so v Sloveniji rojeni izseljenci predstavljali ve─Źino te skupnosti. Do danes pa so vodilno vlogo prevzele tamkaj rojene generacije. V Ameriki rojeni potomci izseljencev predstavljajo gotovo ve─Ź kot 90 odstotkov slovenske izseljenske skupnosti.

Med ┼ítetjem v ZDA leta 1990 se je 124.437 oseb opredelilo, da so slovenskega porekla, od tega je 87.500 (70,3%) oseb slovenski izvor navedlo kot edini ali prvi (┼ítetje je dovoljevalo opredelitev za enega ali ve─Ź izvorov). Slovenska narodna zavest se je z osamosvojitvijo Slovenije 1991 mo─Źno pove─Źala, tako da se je ob ┼ítetju leta 2000 za slovensko poreklo opredelilo 175.099 oseb. Danes tri ─Źetrtine Slovencev ┼żivi v ┼íestih zveznih dr┼żavah in sicer v Ohiu (49.598), Pennsylvaniji (14.584), Illinoisu (11.743), Minnesoti (6.614), Wisconsinu (6.478) in Kaliforniji.

Neuradne ocene o ┼ítevilu Slovencev v ZDA in njihovih potomcev se gibljejo ┼íe precej vi┼íje, od 300.000 pa vse do 600.000. Velika ve─Źina se je z desetletji in novimi generacijami "utopila" v ameri┼íki dru┼żbi, tako da v aktivnem slovenskem dru┼ítvenem, kulturnem in drugih organiziranih oblikah sodeluje precej majhno ┼ítevilo. Na najve─Źjih prireditvah pa se ┼íe vedno zbere od ve─Ź sto pa tudi do nekaj tiso─Ź rojakov.

Klju─Źnega pomena za ohranjanje narodnostne identitete so slovenski domovi, dru┼ítva, katoli┼íke ┼żupnije in podporne organizacije. Ve─Źina organizacij posluje v angle┼íkem in slovenskem jeziku, izdajajo pa tudi svoja glasila (tedniki, mese─Źniki, ob─Źasni ─Źasopisi in revije) kot so: Slovenski ameri┼íki ─Źasi ÔÇô Slovenian American Time (Cleveland), Ave Maria (Lemont), KSKJ Voice (glasilo KSKJ), Prosveta (Glasilo SNPJ), Our Voice (glasilo AMLA), Zarja (Joliet, glasilo Slovenske ┼żenske zveze)...

─îedalje ve─Źjega pomena so radijske oddaje in elektronski mediji. Tako obstojajo samo v Clevelandu ┼ítiri slovenske radijske oddaje, ve─Źina skupin ima svojo spletno stran, kot osrednji spletni medij pa se je v zadnjih dveh letih uveljavila spletna stran ClevelandSlovenian.com, na kateri so zbrane novice iz Clevelanda in od drugod ter razne povezave do drugih medijev, dru┼ítev, ┼żupnij itd.

Mladi in odrasli potomci slovenskih izseljencev svoje znanje slovenskega jezika in kulturo obnavljajo tudi v slovenskih ┼íolah. Sobotno slovensko ┼íolo v slovenski ┼żupniji sv. Vida v Clevelandu obiskuje okoli 65 otrok, pribli┼żno enako ┼ítevilo je tudi v sobotni slovenski ┼íoli pri ┼żupniji Marije Vnebovzete v Clevelandu. Na podoben na─Źin deluje slovenska ┼íola v Lemontu (Chicago). Odrasli pa se lahko izobra┼żujejo v sobotni slovenski ┼íoli za odrasle v Clevelandu pri sv. Vidu ali pa se vpi┼íejo v redni ┼ítudij v okviru lektorata slovenskega jezika na Clevelandski dr┼żavni univerzi (Cleveland State University). ┼átudij vodi lektor iz Slovenije prof. dr. Luka Zibelnik.

V letu 2008 je bil v Clevelandu ustanovljen Slovenski muzej in arhiv, ki je leta 2009 za─Źel z rednim delovanjem v prenovljenih prostorih v sklopu Slovenskega narodnega doma.

V za─Źetku leta 2009 je v okviru Cleveland State University za─Źel tudi z delovanjem tudi Center za slovenske ┼ítudije, katerega namen je spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in ameri┼íkimi univerzami, izmenjav profesorjev, predavateljev in ┼ítudentov, promocija slovenske znanosti in kulture na ameri┼íkih univerzah itd.