Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
26.03.2020  

Poziv slovenskim državljanom - Koronavirus (COVID-19)

Slovenski Generalni konzulat v Clevelandu se, tako kot naša ostala predstavništva po svetu, dnevno angažira pri pomoči slovenskim državljanom, da se zaradi pandemije predčasno, vendar varno vrnejo v domovino.

Veseli smo, da smo pripomogli k uspešni vrnitvi 4 študentk iz ZDA in 6 turistov iz Paname, ter upamo na srečno vrnitev 25 predstavnikov dveh slovenskih podjetij iz Ohia in Michigana, ki se v domovino vračajo ta teden!

Kljub omenjenemu ponovno pozivamo vse slovenske državljane na začasnem bivanju v ZDA, da se zaradi hitrega širjenja pandemije s koronavirusom (COVID-19) čim prej odločijo glede vrnitve v domovino razen - če nameravate v ZDA ostati dlje časa.

Ob tem opozarjamo na preveritev vašega zavarovanja (če vam zavarovalnica krije tudi stroške zdravljenja v primeru okužbe s koronavirusom) ter možnosti za podaljšanja vizuma ali ESTA v ZDA v primeru ukinitve vseh zračnih povezav do Evrope (in po Evropi).

Če se odločite za povratek vam priporočamo lete v London, Amsterdam, München, Pariz in Frankfurt, od koder lahko nadaljujete pot do Zagreba. Alternativa je pristanek v Munchnu ali na Dunaju. Zaradi omejitev pri vstopu v državo odsvetujemo let v Zurich.

V kolikor bi imeli težave pri vkrcanju v ZDA zaradi tranzitiranja letališč v Evropi nam posredujte mail s prošnjo za izdajo potrdila o tranzitu te države in povratku v domovino.

Želimo vam srečno in varno pot v domovino!