Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
10.03.2014  

Janez Lapajne in Rok Biček osvajata mednarodne festivale

Festival je potekal od 12. do 16. februarja, končal pa se je s slovesno podelitvijo nagrad, ki je v Los Angelesu potekala v nedeljo zvečer. Dogodka se je v imenu filmske ekipe Triglav filma,  udeležil Wayne T. Carr, dobitnik nagrade za najboljšega igralca (za vlogo Johna). Igralec je v New Yorku spomladi leta 2011 uspešno opravil avdicijo za omenjeno vlogo, trenutno pa je dejaven v Ashlandu v državi Oregon, v enem od najstarejših in največjih ameriških repertoarnih gledališč - v Oregon Shakespeare Festival.

Film Kdo se boji črnega moža? je tako, po nedavni dvojni zmagi na festivalu v glavnem mestu Alabame Montgomeryju, znova slavil v Združenih državah Amerike.

Celovečerni film Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička,  ki je ravno tako nastal v produkciji Triglav filma, je enajsto mednarodno nagrado prejel januarja na festivalu Premiers Plans v francoskem Angersu. To je bila nagrada občinstva v protivrednosti 15.000 evrov, ki jo lahko izkoristi morebitni francoski distributer.

V sredo, 19. januarja pa bo film imel britansko premiero v prestižnem londonskem kinu Riverside Studios. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem. Film se bo iz Londona preselil na filmski festival v Bradford (27.marec do 6. april).

Medtem pa Razredni sovražnik potuje tudi po ZDA: od 26. februarja do 10. marca bo na sporedu na festivalu Cinequest v Kaliforniji, od 19. – 30. marca  v tekmovalnem programu filmskega festivala v Clevelandu. Med 7. marcem in 3. aprilom pa bo prikazan tudi na 17. EU filmskem festivalu v Chicagu.

Kdo se boji črnega moža? bodo slovenski gledalci po daljšem času lahko znova videli že v nedeljo, 23. februarja ob 19:00 v ljubljanskem Kinodvoru, ko bo predvajan skupaj s filmom Matjaža Ivanišina Karpopotnik. Oba filma sta, vsak na svoj način, izjemna poklona slovenski filmski zgodovini in umetnosti nasploh.