Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
23.05.2014  

Odprtje konzulata RS v Pittsburghu

Veleposlanik dr. Cerar je kot osrednji govornik izpostavil, da so Slovenijo pri odprtju konzulata v Pittsburgu na eni strani vodile močne zgodovinske vezi, ki našo državo preko slovenskega izseljenstva vežejo na Pennsylvanijo, na drugi strani pa močan interes slovenskega gospodarstva za ta del ZDA, ki velja za enega najbolj dinamičnih in obetavnih. O zgodovinskih povezavah priča dejavna slovenska skupnost v Pittsburgu in Betlehemu. Na drugi strani pa je močan interes gospodarstva za Pittsburg z okolico potrdila tudi gospodarska delegacija iz Slovenije, ki se je ravno na dan otvoritve konzulata na poslovnem forumu srečala s predstavniki lokalnega gospodarstva. Na koncu je veleposlanik napovedal novo obdobje še tesnejšega sodelovanja Slovenije s tem delom ZDA, ki se obeta z imenovanjem ga. Petre Mitchell, uspešne lokalne podjetnice, za častno konzulko RS v Pittsburgu.

Otvoritve novega konzulata RS se je udeležilo približno 140 ljudi, med njimi  tudi: dva ameriška kongresnika iz Pennsylvanije (Mike Doyle in Tim Murphy), župan Pittsburga Bill Peduto, šef okrožne uprave Richard Fitzgerald, izvršna direktorja družb Westinghouse in Millcraft Investments, praktično celotni konzularni zbor Pittsburga ter drugi vidni predstavniki političnega, gospodarskega, akademskega in javnega življenja v regiji. 

Tudi iz nagovorov obeh kongresnikov in župana Pittsburga je bilo moč razbrati visoko spoštovanje do novoimenovane častne konzulke RS. Župan Peduto, ki je v govoru z navdušenjem govoril tudi o svojih dveh obiskih v Sloveniji, je ob priložnosti otvoritve konzulata izdal posebni razglas.