Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
20.09.2015  

Veleposlanik dr. Cerar na obisku v Clevelandu

Veleposlanik dr. Božo Cerar se je od 18. do 20. septembra mudil na svojem drugem obisku v Clevelandu v zvezni državi Ohio, kjer biva najštevilčnejša slovenska skupnost v ZDA.

V petek, 18. septembra je veleposlanik v Slovenskem narodnem domu na St. Clare's Avenue, kjer ima svoje prostore Slovenski muzej in arhivi, pred polno dvorano odprl razstavo o padlih judovskih vojakih avstro-ogrske vojske  v prvi svetovni vojni z naslovom "Oprostite nam, oprostite nam, o Vi mrtvi!". V pozdravnem nagovoru je izpostavil grozote prve svetovne vojne in njene daljnosežne posledice, prav tako pa se je spomnil na tragedijo druge svetovne vojne samo nekaj desetletij kasneje in potrebo po spravi in ustreznem spominu tudi na te žrtve nasilja. 

Dokumentarna razstava skozi fotografije, zemljevide in pričevanja ter vojaške predmete,  prikazuje vsakdanje življenje vojakov na fronti ter nagrobne plošče in druge simbole judovskih vojakov, najdene na območju Soške fronte. Razstava, ki je bila pripravljena v sodelovanju s centrom judovske kulture Sinagoga Marobor, je bila na pobudo lektorja slovenskega jezika Luke Zibelnika, že predstavljena na Cleveland State University, njena postavitev pa je predvidena tudi po drugih lokacijah v ZDA. Avtorja razstave in besedila sta mag. Renato Podbersič iz Študijskega centra za narodno spravo in dr. Petra Svoljšak iz Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Dodatne fotografije Soške fronte je prispeval kobariški muzej 1. svetovne vojne. Istega večera se je veleposlanik v sosednjih prostorih Slovenskega narodnega doma udeležil predstavitve slovenskih vin s strani Emila Gasparija, znanega uvoznika slovenskih vin s sedežem v New Yorku.

Naslednji dan, 19. septembra se je veleposlanik dr. Cerar srečal z urednico časopisa Slovenian American Times Bredo Lončar in drugimi sodelavci, ter kasneje z vidnejšimi predstavniki slovenske skupnosti v Clevelandu, med njimi s prof. Edijem Gobcem, predsednico Slovenske pristave ga. Mary Ann Vogel in Milanom Ribičem, predstavnikom ameriških Slovencev v Svetu vlade za Slovence po svetu. Zvečer je obiskal še župnika Johna Kumšeta, pri fari Marije Vnebovzete, ravno v času ene od številnih družabnih prireditev za rojake, na kateri se je zbralo preko 200 faranov.  Slovenska župnija sicer letos praznuje 110-letnico ustanovitve. Pred odhodom v nedeljo, 20. septembra si je veleposlanik dr. Cerar ogledal še Slovenske kulturni vrt, ki spada v sklop clevelandskega parka narodov blizu univerzitetnega centra na vzhodu mesta ter prisostvoval slovenski maši pri fari sv. Vida, ki jo vodi župnik Jože (Joseph) Božnar.