Generalni konzulat Republike Slovenije Cleveland /Novice /
18.02.2012  

Slovenian American Business Association S-ABA

Redna povpraševanja slovenskih podjetij glede iskanja kontaktov, partnerjev ali možnosti vstopa na ameriški trg, ki jih prejema Generalni konzulat RS v Clevelandu so narekovala določene aktivnosti na področju gospodarskega sodelovanja med RS in ZDA.

 

Jure Žmauc, generalni konzul v Clevelandu, ameriška zvezna država Ohio, je po obisku slovenske gospodarske delegacije v Daytonu v septembru 2010 predstavil idejo o ustanovitvi gospodarske institucije, ki bi skrbela za direktne povezave med interesenti – podjetji v RS in ZDA. Priprave in predstavljanje projekta na terenu, ki jo je GK RS pomagalo izvesti tudi podjetje EMTEC iz Daytona so pripeljale do uradne otvoritve projekta Slovenian American Business Association S-ABA, ki se je izvedla dne 18. januar 2012 v Daytonu, ameriška zvezna država Ohio.

 

S-ABA ima za nalogo omogočiti direktne kontakte med zainteresiranimi podjetji v RS in ZDA in bo v začetni fazi ob pripravi spletne strani pripravila in nato dopolnjevala s podatki podatkovno bazo podjetij. Začetna faza delovanja bo v ameriških državah Ohio, Illinois, Minnesota, Colorado in North Carolina kot tudi v Sloveniji. V vseh teh državah so se imenovali člani Bord of Directors, ki bodo pristojni za uveljavljanje in delovanje S-ABA v njihovih državah.

 

Številčnost članstva, ki lahko temelji na že sedaj znanih podanih interesih po sodelovanju (predvsem iz RS) bo temelj pozitivnega sodelovanja, hkrati pa je naloga GK RS v Clevelandu in S-ABA, da promovira Slovenijo kot gospodarsko destinacijo ali kot destinacijo iz katere se lahko »doseže« evropski trg, ki zapolnjuje interese in zahteve partnerjev iz ZDA!

 

Za vsa dodatna pojasnila in kontakte je v trenutni fazi na razpolago GK RS v Clevelandu, ki tudi vodi in usmerja projekt, e-mail: jurcek.zmauc(at)gov.si in johanna.bajc(at)gov.si!